Themalezing: Het verhaal over ons drinkwater

Ruim zes miljoen Nederlanders en Belgen zijn voor hun drinkwater afhankelijk van de Maas, de rivier waaraan Kasteel de Keverberg zijn bestaan dankt als voormalig toltoren. En met dat drinkwater gaat het niet zo goed. In Nederland niet en wereldwijd ook niet.

• Waterbedrijven waarschuwen voor tekort aan drinkwater in de toekomst
• Maas moet beter beschermd worden in de toekomst
• WML stopt tijdelijk het halen van drinkwater uit de Maas

Zomaar wat krantenkoppen uit 2022. Maar het gaat niet alleen om de kwaliteit van ons water. Ook de kwantiteit - de hoeveelheid beschikbaar, veilig drinkwater – staat onder druk.


Via een indringende lezing neemt Professor Cees Buisman je mee in het probleem, de urgentie, innovatie én in wat hem hoop geeft. Cees Buisman is wetenschappelijk directeur van onderzoeksinstituut Wetsus en hoogleraar bij Wageningen Universiteit & Research. Hij is gespecialiseerd in vertaling van wetenschappelijke resultaten in innovaties samen met bedrijfsleven. In zijn boek ‘de mens is geen plaag’ schetst hij dat de groei van de wereldbevolking niet het probleem is, maar wel onze mindset. “We moeten eerst vaststellen in welke wereld we willen leven, en daar onze innovatie op afstemmen. We zouden kunnen zeggen: we willen een wereld met drinkbare rivieren. Wat moeten we daarvoor doen? En zo kun je meer doelen formuleren voor innovatie.”

Programma vrijdag 24 maart 2023
15.30 uur Gastvrij ontvangst met koffie en thee
16.00 uur Opening door gastheer Ivo Joosten
16.15 uur Themalezing Cees Buisman
17.00 uur In gesprek over de lezing
17.15 uur Netwerkborrel
18.15 uur Afsluiting

Tickets
Toegangstickets zijn verkrijgbaar via onze ticketshop links op deze pagina. Een ticket bedraagt € 17,50 per persoon waarbij 3 consumpties tijdens de netwerkborrel inbegrepen zijn. Let op, ticketverkoop aan de deur is niet mogelijk. De tickets zijn verkrijgbaar tot en met vrijdag 17 maart.

Een initiatief van Ivo Joosten
Het verhaal van ons drinkwater wordt georganiseerd door Ivo Joosten. Ivo is voormalig bestuurslid van Kasteel De Keverberg en is zelfstandig ondernemer: “Als communicatieadviseur, merkstrateeg, dagvoorzitter en procesbegeleider mag ik door het jaar heen vele verhalen ontdekken. Één keer per jaar wil ik mensen meenemen in één van die verhalen. Een verhaal dat mij geraakt of geïnspireerd heeft en waarvan ik vind dat het een groter publiek verdient. Vanwege de schoonheid ervan of vanwege de urgentie ervan.”

Nederlands